Jak fotografować zupy?
7 kroków do lepszych zdjęć

Joanna Bartnik - autorka bloga W Kuchni Wieczorem

Zupy to jeden z wdzięczniejszych obiektów do fotografowania, choć niektórzy uważają je za trudny temat. Można sobie przy nich pozwolić na zabawę ze stylizacją, a ich kolory często zachwycają. Jak to wykorzystać? Jak wyjść poza zgrany motyw talerza z zupą? Na co zwracać uwagę przy stylizacji i kadrowaniu? Jakie dodatki i akcesoria mieć pod ręką? Dziś przedstawiam Wam 7 wskazówek jak robić lepsze zdjęcia temu typowi potraw.

1. Wyobraź sobie, że nie masz talerzy ani misek

Jeśli czujesz, że wszystkie Twoje zdjęcia zup są takie same i szukasz inspiracji, zastanów się w czym można podać zupę poza głębokim talerzem lub miską. Oto kilka podpowiedzi:
- Pokaż na zdjęciu naczynie, w którym zupa się gotowała (lub, w którym mogła się gotować ;)). Używaj małych naczyć, np. niewielkich rondli. Łatwiej dopasować do nich resztę stylizacji.
- Przelej zupę do wazy, a talerze ułóż jeden na drugim, żeby dopiero czekały na rozpoczęcie posiłku.
- Podaj zupę w kubku lub filiżance. Może to być duża filiżanka do herbaty, kubek emaliowany lub metalowy. Możesz trzymać go w ręce, postawić na tacy na kanapie, umieścić na parapecie.
- Podaj zupę w słoiku. Ta hipserska wersja przywodzi na myśl przyjęcia. Wykorzystaj kilka różnych słoików w jednej kompozycji.
- Użyj innych szklanych naczyń, na przykład szklanki lub kieliszka. Choć zupa w kieliszku kojarzy mi się trochę kiczowato to warto poeksperymentować. Takie naczynia sprawdzą się przy zupie krem, ale nie bardzo przy tradycyjnej pomidorowej z makaronem.
- Podaj zupę w bochenku chleba. Na przykład żur. To "naczynie" sprawdzi się w rustykalnej stylizacji.
- Wykorzytaj warzywa. Zupa dyniowa w wydrążonej dyni to już klasyk. Trąci to może troszkę stylizacjami z lat 90tych, ale może zdołasz nadać im nowoczesny wymiar.

2. Pokaż więcej niż jedną porcję

Jeśli zupa nie jest wyjątkowo ładnie przybrana, pokazanie jej w dużym zbliżeniu na pojedynczym talerzu nie będzie interesujące. Lepiej wtedy użyć dwóch lub trzech naczyń. Zasada nieparzystości w kompozycji sugeruje, że przyjemniejsza i bardziej harmonijna wydaje nam się kompozycja składająca się z nieparzystej liczby obiektów. Pamiętaj jednak, że nie tylko naczynie z zupą jest obiektem. Dwie miski z zupą mogą zostać świetnie dopełnione garnkiem w tle lub butelką wina postawioną razem z nimi na stole.


3. Wykorzystaj szeroki kadr i zadbaj o dodatki

Zupa, sama w sobie często nie jest atrakcyjna wizualnie, a nawet jeśli jest to sześć podobnych do siebie zdjęć wyłaniających się z niej ziemniaków może znużyć odbiorcę. Za duże zbliżenie, za wąski kadr to jeden z najczęstszych powodów, dla których nasze zdjęcia nie wyglądają tak jak byśmy chcieli. Pokaż potrawę w szerszym planie i kontekście. O różnych planach w fotografii kulinarnej pisałam tutaj.

Plan ogólny lub pełny może nas zachęcić (choć nie musi) do uzupełnienia kadru innymi obiektami. W pierwszej kolejności postaw na akcesoria, które w naturalnej sytuacji mogą towarzyszyć zupie:
- sztućce,
- tekstylia, czyli ściereczki, serwetki, obrusy, ale też koc leżący na kanapie, jeśli tam fotografujemy, poduszka na łóżku,
- przyprawy: pieprz, sól i naczynia, w których je przechowujemy,
- zioła, najlepiej świeże, w butelce lub słoiczku, albo położone luzem na blacie,
- dodatki do zupy: pieczywo, grzanki, starty ser, ziarna, oliwa - leżące luzem lub w osobnych naczyniach,
- deski, tace, podstawki,
- napoje i szkło, w którym mogą być podawane jako część posiłku.

4. Podkreśl kolor zupy

Jeśli zupa, którą fotografujesz pełna jest smakowitych dodatków (warzyw, makaronu, kasz) warto jest zadbać o to, żeby je pokazać. Jeśli jednak mamy doczynienia z zupą krem, najczęściej jej jedynym wizualnym walorem jest soczysty kolor. Należy go wtedy odpowiednio wyeksponować. Można to zrobić na 3 sposoby:
1. Wyeksponować zupę na neutralnym tle w naczyniach o jednolitych neutralnych barwach. Takie tło powinno być w odcieniach bieli, szarości lub brązu. Wszystkie elementy kompozycji powinny stanowić tło dla głównego tematu i nie wyróżniać się, żeby nie przyciągać zbędnej uwagi. Np. drewniany blat, beżowe miski, beżowe serwetki. Jako punkt kontrastu można dodać naturalnie zielone zioła.
2. Skompletować tło i akcesoria w kolorze dopełniającym kolor zupy. Na przykład niebieski blat i naczynia do stylizacji pomarańczowej zupy dyniowej. Osobiście nie lubię zbyt dużych kontrastów, dlatego polecam używać w tym przypadku kolorów pastelowych, o małym nasyceniu. Kolory dopełniające zidentyfikujesz używając koła barw.
3. Użyć neutralnego tła i podkreślić kolor zupy dodatkami z akcentami w tym samym co zupa kolorze lub dodatkami z akcentami w kolorze dopełniającym.


5. Udekoruj samą zupę

Zupa w burych kolorach lub krem z warzyw najlepiej będzie się prezentować, jeśli dodatkowo ją udekorujemy. W tym celu sprawdzą się:
- świeże zioła i kwiaty jadalne,
- wszelkiego rodzaju przyprawy: pieprz, płatki chilli, gruboziarnista sól, czarnuszka, itp.,
- starty ser,
- śmietana lub jogurt naturalny,
- pestki: słonecznika, dyni, granatu, itp.,
- pesto,
- grzanki w postaci małych lub całych zapieczonych kromek,
- wędliny: grilowany boczek, szynka parmeńska.
Jeśli zupa zawiera ciekawe dodatki, takie jak warzywa, owoce morza, makarony czy kasze, dobrym pomysłem jest wyeksponowanie tych dodatków, przy jednoczesnej minimalnej ilości samego płynu.

6. Używaj małych naczyń

W małych naczyniach łatwiej jest wyeksponować składniki zupy. Nie trzeba również używać dużej ilości zupy do zdjęć i pozwalać jej stygnąć. Mała zastawa łatwiej komponuje się z innymi akcesoriami. Cała stylizacja zajmuje mniej miejsca i łatwiej wykadrować pełny plan.

7. Pamiętaj o podstawowych zasadach fotografii kulinarnej

Pamiętaj, by fotografować pod odpowiednim kątem: z góry, pod kątem 45 stopni lub z poziomu stołu. Zrób ujęcia różnych planów. Pamiętaj o zasadach kompozycji. W postprodukcji pamiętaj o ustawieniu odpowiedniego balansu bieli. Umiejętnie używaj lampy, nie mieszaj różnych źródeł światła. Zajrzyj do artykułu o podstawowych błędach w fotografii kulinarnej, by ich uniknąć.

Przede wszystkim ćwicz, próbuj i szukaj swojej drogi. I nie zapomnij wpaść po inspiracje na mojego Pinteresta, gdzie jest cała tablica z fotografiami zup!